لیراوی دشت

لیراوی دشت

لیراوی دشت

لیراوی دشت

تاریخ سیاسی اجتماعی مردمان بلوک لیراوی دشت آثار های باستانی و تحولات سیاسی دوران حکومت زند تا اوخر دوران قاجاریه
دهستان لیراوی که به مجموعه 43 پارچه روستا و آبادی بخش دیلم اطلاق می شود. تنها دهستان بخش دیلم بوده است.( که البته اکنون به چهاردهستان: لیراوی شمالی- لیراوی جنوبی- لیراوی میانی و دهستان حومه تقسیم شده است.)

از روستاهای مهم آن می توان به روستای امام حسن (1694نفر)، عامری(1147نفر)، حصار(861نفر)، سیامکان(646نفر)،لیلتین(586نفر)، کنارکوه(567نفر) اشاره نمود. این روستاها رشد و اهمیت نسبی خود را مدیون مجاورت با دریا و شغل ماهیگیری، شهردیلم و جاده مهم ارتباطی بوشهر- دیلم- خوزستان، منابع و شرکت های نفتی و زمینهای زراعی نسبتاً مرغوب می باشند.(البته کشاورزی به روش سنتی و به صورت کشت دیم).



این روستاها به طور نامنظمی پراکنده شده و با فاصله دور و نزدیکی از یکدیگر واقع شده اند. و هیچ گونه عامل واحد و مهم در جذب و تمرکز آنان نقشی نداشته است.(لازم به ذکر است که براساس نظریه ای قدیمی در زمان تمدنهای ماهرویان و شی نیز کم و بیش تمامی روستاهای دهستان و جلگه لیراوی به صورتی واحد اداره می شده و تقریباً به صورت یکپارچه بوده است.)

اکثر این روستاها در روی جلگه نسبتاً پست ساحل خلیج فارس و برخی نیز در نقاطی دوردست تر و در مجاورت کوههای کم ارتفاع شمالی بنا گردیده اند.

ویژگیهی دیتر کهن لیراوی روستای لیلتین

دوشنبه, ۳۱ شهریور ۱۳۹۹، ۱۲:۲۱ ق.ظ

*33:روستای لیلتین*


در ادامه ویژگی های جغرافیایی "دیارکهن"لیراوی به معرفی روستای لیلتین در *صدای لیراوی* می پردازیم.

33_روستای لیلتین:

موقعیت سیاسی:روستای لیلتین(Leylateyn)از توابع دهستان لیراوی جنوبی،بخش امام حسن،شهرستان دیلم می باشد.

موقعیت طبیعی :این روستا دشتی ،ساحلی در موقعیت جغرافیایی 50 درجه ،13،دقیقه و58ثانیه طول شرقی ازنصف النهار گرینویچ و عرض جغرافیایی 29درجه،54دقیقه و 55ثانیه نیمکره شمالی واقع شده و ارتفاع نسبی آن از سطح آبهای آزاد3 متر می باشد.

این روستای در فاصله 19 کیلومتری  جنوب دیلم  و 46 کیلومتری  شمال گناوه قرار گرفته است.

روستای لیلتین از سمت شمال به رودخانه دره آبداری و روستای بویرات ،از سمت جنوب به روستای حصار،از سمت شرق؛به روستای چاه تلخ و از سمت غرب به خلیج فارس محدود می گردد .فاصله این روستا تا خط ساحل 3 کیلومتر می باشد.

همجواری با اتوبان دیلم به گناوه،فاصله نزدیک به ساحل ؛قرار گرفتن در حریم و نزدیکی به دو خور بزرگ دره بویرات (آبداری) و خوره عبد که قابلیت پهلوی گیری شناورهای سبک و نیمه سنگین را دارد،وجود اراضی وسیع در اطراف روستا و موقعیت منطقه ویژه اقتصادی شمال استان برظرفیت و پتانسیل های اقتصادی این روستا افزوده است که در صورت برنامه ریزی می تواند سبب رونق اشتغال و توسعه اقتصادی روستا گردد.

متوسط دمای روستای لیلتین 24/6سانتیگراد ،کمترین دمای  سالیانه دی ماه با 6/8و بیشترین آن تیرماه 44/7سانتیگراد اعلام گردید

اراضی روستادر بخش های شمالی و غربی روستا شور و نیمه شور ولی در بخش های شرقی ،شمال شرقی وشمال غربی دارای استعداد غنی برای کشت محصولات دیمی است.

مهم ترین پوشش گیاهی روستای لیلتین :پوشش گیاهی غرب و شمال غرب روستا اکثرا از نوع شوری پسند ولی درشرق وشمال شرق و شمال غرب انواع مراتع  از قبیل بهمن ،ریش بز ،کنگر،پنیرک،اسپند،هلپه،بابونه،برنجاسف و.... مشاهده می شود.

وجه تسمیه روستا: برخی از اهالی باور دارند که لیلتین به معنای دوشب است که گفته می شود که شخصی عرب دوشب در این مکان بیتوته کرده است وآن را لیلتین نامیده است.ولی روایت دیگر این است که لیلتین به معنای لولوتین است در کتاب ارجوزه بر العرب و العجم  الملاح احمد بن ماجد النجدی  آمده که این بندر در سمت غرب روستای لیلتین مشهور به بندر کُهنه است.

میرزا حسن حسینی فسایی(1273_1316 ه ق)،تاریخ نگار عصر ناصری ،درسال 1311 ه ق این روستا را به نام لیلتین و در ردیف توابع ناحیه لیراوی دشت ثبت کرده و به اختصار می گوید"

"لیلتین:3 فرسخ کمتر میانه شمال و مغرب احمدحسین است."

محمدعلی خان سدید السلطنه ،در سال 1330 ه ق .آن را به نام لیلتین و از توابع لیراوی ثبت کرده است.

جان گوریمر لوریمر ؛سرکنسول بریتانیای در بوشهر ،در سال های 1913_1914م .درباره آن می نویسد:

"نام روستا :لیلتین ،جایگاه نزدیک به ساحل ،8 میل جنوب دیلم،خانه ها ،ساکنان :30 خانه لر ،ملاحظات :برجی دارد. محصولات گندم و جو 

حیوانات :5 اسب ،40 الاغ ،45 گاوه و 450 میش و بر.

جمعیت روستا

سال1329جمعیت350 نفر

سال1335جمعیت409نفر

سال1345جمعیت459نفر

سال1355جمعیت543نفر

سال1365جمعیت586نفر

سال1375جمعیت368نفر

سال1385جمعیت422نفر

سال1390جمعیت461نفر

سال1395جمعیت470نفر

نرخ باسوادی روستا:طبق سرشماری نفوس و مسکن سال 1390 برای مردان 90 درصد وبرای زنان 79/90درصد اعلام گردیده است

آثار تاریخی 

1_زیارتگاه عباس بن علی

2_بقایای قلعه خان در جنوب روستا دو درب اصلی یکی به سمت شمال و دیگری به طرف شرق داشته ،که در واقع مجلسی و مهمان خانه آن محسوب می شدند.

3_آثار تاریخی در کنار ساحل


به تحقیق:دکتررضادرویشی❇️❇️❇️❇️❇️


#صدای_لیراوی_صدایی مستقل ومطالبه گر


✅لینک عضویت کانال خبری صدای لیراوی


واتساپ 9️⃣


https://chat.whatsapp.com/IGMejUUYZ6f3SfA620kGWo


تلگرام صدای لیراوی

https://t.me/sedayeliravi


اینستاگرام صدای لیراوی

http://Instagram.com/sedaye_liravi

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۹/۰۶/۳۱
Amir Mhamadi

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی